Magento / Adobe Certifikace pod lupou

O odbornosti Magento specialistů vypovídá certifikace, kterou mohou získat úspěšným složením zkoušky u Magento. O certifikaci a náročnosti zkoušky Magento Solution specialist / Adobe Certified Expert-Magento Commerce jsme si povídali s naším kolegou Markem Vítem.

Certifikaci získají jen skuteční odborníci!

Marek Vít je jedním z nich. Co musí znát a umět, aby prošli náročným testem? Obecně k úspěšnému získání Magento certifikace potřebujete znát funkčnost Magento 2, umět optimalizovat použití nativních funkcí a vyvarovat se zbytečných customizací. Existuje několik oblastí potřebných kompetencí: eCommerce, Magento Architecture, Magento Admin & Storefront, Business & Applications a Catalog management.
Marek nedávno získal certifikát Magento Solution Specialist (nově Adobe Certified Expert-Magento Commerce), úspěšně tedy složil jednu z nejkomplexnějších zkoušek. Abychom vám blíž představili detaily kolem certifikace, povídali jsme si o nich právě s Markem.

……………………………………..

Marku, nedávno jsi získal Magento Solution Specialist certifikaci. Bylo náročné zkoušku úspěšně složit?

Náročná je jak příprava, tak samotný test. Určitě bych to pokládal za jednu z nejnáročnějších zkoušek, jaké jsem kdy absolvoval.

Jak taková certifikační zkouška probíhá?

Zkoušku je možné absolvovat online nebo tzv. on-site, tedy přímo v testovacím centru, kterých je v České republice několik. Já jsem se rozhodl pro zkoušku v testovacím centru. Samotná zkouška sestává z 60 otázek, na které existuje jedna, ale i několik správných odpovědí. Celý test se absolvuje v anglickém jazyce a na jeho splnění je časový limit 2 hodiny. Zkoušku určitě nepovažuji za jednoduchou. Otázky jsou velmi komplexní a nekladou důraz jen na samotnou znalost systému, ale na dovednost jeho použití v praxi. Jedna z typických otázek může být například: „Zákazník provozuje svůj e-shop v České republice, kde prodává drogistické zboží. Nově by chtěl začít nabízet též kancelářské potřeby, a to jak na českém, tak německém trhu. Na kolik website, store a storeview musí být nově Magento nastaveno?“ Je proto nutné umět zákazníkům poradit ve všech oblastech, třeba i v otázkách expanze. Existují ale také otázky, na které není lehké se připravit, jako například administrace Magento Cloudu nebo Magento Business Inteligence. Ten, kdo k daným službám nemá přístup a nemůže si je osahat, je odkázán pouze na teorii. Praktická zkušenost s Magento a jeho službami je pro složení zkoušky velmi důležitá.

Na co je konkrétně tato certifikace zaměřená?

Certifikace, kterou jsem získal já, je zaměřena na komplexní znalost e-commerce platformy Magento z pohledu Solution Specialisty. Absolvent by měl být schopen, díky zevrubným znalostem možností Magento, od samotných funkcionalit a jejich nastavení, až po napojení na nejrůznější externí ERP, skladové či monitorovací systémy, doporučit zákazníkovi nejvhodnější řešení tak, aby vyhovovalo jeho požadavkům ve všech směrech.

Co vše je potřeba k získání certifikace umět a znát?

Jedná se o znalost funkcí, které nabízí Magento v obou verzích Open Source i Commerce a dalších služeb, jako jsou např. Magento Cloud nebo Magento Business Inteligence. Je třeba znát napojení na monitorovací systémy jako třeba Google Analytics, stejně jako využití API pro integraci s ERP a jinými systémy. Jedná se tedy o komplexní znalost nejen systému samotného, ale i možností jeho uplatnění v celém e-commerce ekosystému. Zcela jednoznačně je potřeba mít s Magento praktickou zkušenost.

V rámci konkrétních oblastí jde například o znalosti Magento architektury jako je práce s příkazovou řádkou (CLI), možnosti instalace modulů třetích stran, znalost základní stavby systému a jeho funckionalit, jak jsou např. API, Cache či indexování. Je také třeba zcela znát možnosti Magento administrace a projevy jednotlivých nastavení na frontendu. Dokázat nejen nastavit různé funkce, ale také identifikovat, proč se např. nějaká nastavení nepropisují správně. Co se týče požadavků zákazníka, je třeba dokázat si představit, jak by to mohlo v rámci Magento fungovat. Které funkce k jejich pokrytí využít a kde se již poohlédnout po jiných řešeních – moduly třetích stran, či vlastní custom vývoj. Je důležité vědět, jak jednotlivé díly e-commerce poskládat v rámci jedné platformy do efektivně fungujícího vzájemně propojeného celku. Solution specialista musí být v tomto ohledu zákazníkovi partnerem s jasně zřetelnou odborností, ať už se jedná o katalog a různé typy produktů, promo akce a jejich téměř nekonečné možnosti nastavení, správu objednávek od založení po editaci, až po reklamace a vratky, správu zákazníků či velmi důležitý reporting.

Společnost Adobe nabízí širokou škálu certifikačních programů. Ty posouvají odborně nejen jednotlivce, ale rovnou celou společnost, pro kterou certifikovaný odborník pracuje. Co může získat díky certifikacím klient?

  • Efektivnější upgrady.
  • Dodržování standardů kódu Magento.
  • Méně chyb a lepší kompatibilitu během procesu upgradu.
  • Lepší zabezpečení.
  • Hlubší porozumění osvědčeným postupům zajišťuje splnění bezpečnostních pokynů a předpisů.
  • Obratná architektonická rozhodnutí.
  • Migrace, integrace a konfigurace řešení šitého na míru zajišťuje, že architektura webových stránek splňuje obchodní potřeby.
  • Znalost komponent Magento pro identifikaci možných ovlivněných funkcí zrychluje řešení problémů.
  • Pokročilá znalost přizpůsobení webu a jeho základních funkcí vylepšuje vývoj a dodržování předpisů při zachování optimálního výkonu.
  • K dispozici je řada oficiálních certifikací Magento 2.
Magento Adobe certifikace

Jaká byla tvá cesta za získáním této certifikace? Musel sis něco „odříct“?

Cesta to byla dlouhá. Na zkoušku jsem se připravoval spíš ve vlnách a poslední měsíc jsem studoval intenzivně prakticky každý den. Neocenitelná byla několikaletá praxe se systémem Magento, v mém případě nejprve jako vývojář a posléze jako business analytik. Několikrát jsem se v životě setkal s tvrzením, že odbornost získá člověk až po létech praxe a vždy jsem to považoval za přehnané. Musím uznat, že teď se mi toto tvrzení potvrdilo.
MageXo klade na vzdělávání svých zaměstnanců velký důraz a stejně tak je v této činnosti podporuje. Díky tomu jsem měl na přípravu vyhrazenou patřičnou část pracovní doby. Musím ale říct, že zejména před zkouškou, jsem svůj večerní program vyměnil za studium Magento. Kdybych to měl shrnout, jedná se o vyšší desítky hodin studia s dvou letou praxí propojené velmi důležitými zkušenostmi z každodenní práce.

Co znamená získat certifikaci Magento pro Tebe a pro MageXo?

Přestože s Magento pracuji dlouho a dělám to rád, vnímal jsem zpočátku certifikaci jako povinnost danou zaměstnavatelem. Tak to bylo na začátku. Postupně během příprav, si ale člověk uvědomí, že ho studium a objevování dosud nepoznaného v rámci Magento baví a že právě ona cesta je cíl, nikoliv certifikát na jejím konci. Už to nebyla certifikace pro zaměstnavatele, ale pro mě!
A co certifikace znamená? Je to potvrzení odbornosti, které otevírá dveře. Jednak svou náročností prokazuje kvality a znalost pro druhé, zároveň je to zdolaná meta v mém osobním životě. Meta, na kterou jsem hrdý.
Získání certifikace současně pomáhá MageXo jak v posílení partnerství s Adobe (vlastník Magento), tak v prokázání odbornosti firmy jako celku na trhu e-commerce.

Co vlastně říká Magento Certifikace klientům?

Certifikace má významný vliv na úspěch společnosti při získávání klientů. Určitě je dobré mít k dispozici minimálně certifikovaného vývojáře a solution specialistu. To může být zárukou toho, že dodavatel dokáže zákazníkovi porozumět a nabídnout mu řešení, které je pro něj nejvhodnější. Magento ale občas nedokáže pokrýt všechny požadavky klienta a pak přichází na řadu moduly třetích stran, nebo vlastní vývoj. Jak moduly třetích stran, tak vlastní vyvinutá řešení ale musí projít rukama zkušeného vývojáře.

Mají certifikovaní odborníci vliv na status Magento Solution Partnera respektive na Adobe Partnerství?

Určitě ano. Adobe má tzv. Adobe Partner Program, v jehož rámci existuje Magento Commerce partnerství v několika stupních. Počet certifikací je jednou z podmínek pro zařazení v rámci těchto stupňů. Jednotlivá partnerství jsou detailně popsána přímo na stránkách Adobe, kde je možné vyhledávat i jednotlivé partnery.
MageXo má díky realizovaným projektům a množství certifikovaných odborníků status Magento Professional Solution Partner a Adobe Silver partner.

Magento expert

Marek Vít

MageXák tělem i duší

Po příchodu do světa e-commerce pracoval zpočátku na platformě Magento jako backend vývojář. Díky těmto zkušenostem a kompetencím získaným během vzdělávání mládeže a dospělých se postupně vyprofiloval na pozici business analytika a certifikovaného solution specialisty. Od té doby vytváří analýzy založené na porozumění zákazníkových požadavků a potřeb a nabízí k nim nejvhodnější řešení.

……………………………………..

Sečteno, podtrženo

Pokud hledáte partnera, se kterým se společně pustíte do budování vašeho e-com businessu, doporučujeme vybrat takového, který má Magento / Adobe certifikované experty. To pro vás bude klíčové, jelikož jednotliví odborníci dodavatele, kteří se budou podílet na vašem e-shopu, budou hrát důležitou roli při formování a definování budoucnosti vašeho podnikání. Takový dodavatel dobře pochopí vaše potřeby, navrhne vhodná a efektivní řešení.

Zpět na články
Sdílet článek:
Spojte se s námi

    Rezervujte si schůzku zde nebo vyplňte tento formulář a my se vám co nejdříve ozveme:

    Beru na vědomí zpracování osobních údajů.