Go headless #4 – Serverless deployment

Headless a serverless deployment jsou dva různé přístupy k vytváření a nasazování webových aplikací. Lze je však použít i společně k vytvoření výkonného a efektivního systému.

headless

Headless deployment

Headless deployment se vztahuje k tvorbě webové aplikace, která má oddělený frontend a backend. To znamená, že frontend komunikuje s backendem přes API a aplikace jsou oddělené. Díky komunikaci přes API lze každou z částí sestavit pomocí vašeho oblíbeného frameworku nebo tech stacku. Tento přístup umožňuje větší flexibilitu a škálovatelnost, protože frontend lze budovat nezávisle na backendu, který lze snadno škálovat podle potřeby.

Serverless deployment

Serverless deployment  je jedním z nejnovějších trendů v oblasti cloudových řešení. Jedná se o vytváření a nasazování aplikací bez nutnosti použití dedikovaného serveru. Místo toho aplikace běží na serverless platformě, například AWS Lambda nebo Azure Functions, která je oddělena od základní infrastruktury a umožňuje vývojářům soustředit se na vytváření a nasazování kódu. Kód se spouští pouze při zadání požadavku a jeho spuštění nezabere déle než několik milisekund. Navíc platíte pouze za to, co používáte.

serverless and headless deployment

Při tomto přístupu se spoléháte na službu třetí strany, která je zodpovědná za spuštění vašeho kódu. Je to užitečné zejména pro aplikace, kterým nárazově roste návštěvnost a tudíž i zátěž na servery nepředvídatelně, tzn. nelze je predikovat jako například v období vánočních svátků. 

Kombinace obou možností

Když se headless a serverless deployment zkombinují, poskytují výkonný a efektivní systém, který si poradí se širokou škálou situací. Frontend lze vytvořit pomocí libovolného frameworku nebo technologie, zatímco backend lze snadno škálovat a nasadit na serverless platformě. 

Výhody

Pokud tyto dva přístupy zkombinujeme, můžeme získat několik zajímavých výhod:

1. Snazší škálovatelnost

Jednou z klíčových výhod kombinace headless a serverless deploymentu je možnost snadného škálování aplikace na základě poptávky. U tradičního webového serveru může být obtížné předvídat provoz a zajistit, aby jej systém zvládl. V případě headless a serverless přístupu lze frontend a backend snadno škálovat podle potřeby a zajistit, aby aplikace zvládla jakoukoliv úroveň provozu.

2. Jednodušší updaty a lepší výkon

Další výhodou je možnost snadné aktualizace a nasazení aplikace. Frontend a backend lze tvořit a nasadit nezávisle na sobě, což usnadňuje aktualizaci a testování jednotlivých částí systému. To může pomoci zkrátit prostoje a zlepšit celkový výkon aplikace.

3. Nižší náklady

Kromě toho může headless a serverless deployment pomoci snížit náklady. U tradičního webového serveru mohou být zajištění a údržba potřebné infrastruktury nákladné. Při headless a serverless přístupu je základní infrastruktura oddělena, což umožňuje vývojářům soustředit se na vytváření a nasazování kódu. To může pomoci snížit náklady a zlepšit celkovou efektivitu systému.

Zpět na články
Sdílet článek:
Spojte se s námi

    Rezervujte si schůzku zde nebo vyplňte tento formulář a my se vám co nejdříve ozveme:

    Beru na vědomí zpracování osobních údajů.