Magento Open Source vs. Adobe Commerce

Poslední dobou jsme zaznamenali, že mnoho firem nemá úplně jasno v tom, jakou verzi Magento zvolit a která bude lépe vyhovovat jejich potřebám. Pojďme se na to podívat blíže. V současné době nabízí Adobe e-commerce zákazníkům dvě různá řešení: Magento Open Source a Adobe Commerce.

Magento a jeho historie

Magento vzniklo v roce 2007, kdy se na veřejnosti objevila první beta verze. Původně měla být pouze dílčím produktem platformy osCommerce. Její funkcionality však byly příliš rozsáhlé, a tak byla vytvořena zcela nová platforma. Magento se poměrně rychle stalo velmi populárním, takže v roce 2009 přišla na řadu edice Enterprise. V průběhu roku 2011 získala společnost eBay v Magento 100% podíl a o dva roky později došlo k jejich fúzi.

Rok 2015 bylo ve znamení vydání Magento 2. V následujícím roce bylo oznámeno partnerství se společností Adobe, která v roce 2018 Magento koupila. Z Magento Community Edition se stalo Magento Open Source a Magento Enterprise Edition se změnilo na Magento Commerce, které bylo v roce 2021 rebrandované na Adobe Commerce.

Výhody Magento obecně

Magento má mnoho nesporných výhod bez ohledu na to, kterou verzi si vyberete. Mezi hlavní výhody patří to, že je:

  • Flexibilní
  • Škálovatelné
  • Globálně použitelné
  • Přizpůsobitelné
  • PWA friendly (mimochodem, podívejte se na StoreFront X PWA pro Magento)

Je ideálním řešením pro všechny obchodní modely (B2C, B2B, D2C atd.), které využívají strategii omnichannel marketingu.

Magento Open Source (dříve Magento Community Edition)

O co jde?

Jedná se o bezplatnou verzi samostatně hostované platformy, která umožňuje programátorům vytvořit internetový obchod bez dalších nákladů, jako jsou poplatky za licence nebo vývoj. Přestože je zdarma, stále za ní stojí a podporuje ji společnost Adobe. Nabízí nekonečné možnosti přizpůsobení a také rozšíření Magento Marketplace, což v podstatě znamená, že firmy mohou vytvořit úspěšný web bez velkých nákladů a s velkou variabilitou.

Pro koho je určené?

Pokud s e-commerce teprve začínáte a máte malý rozpočet, pak je pro vás Magento Open Source tou pravou platformou. Je také vhodné pro menší společnosti, které prodávají jen jeden nebo několik produktů. Ty totiž zpravidla nevyžadují mnoho úprav a jejich hlavním cílem je zachovat jednoduchý a přímočarý obchodní model. Open source nabízí globální platformu za nízkou cenu, ale zároveň musíte počítat s omezenými funkcionalitami.

Funkcionality

Open source disponuje všemi funkcionalitami a možnostmi potřebnými pro malé, menší a střední podniky. V případě potřeby lze vždy přidat další integrace nebo rozšíření. Zkušený vývojář navíc může dané společnosti pomoci vytvořit řešení přesně na míru jejím potřebám. Nyní navíc tato verze obsahuje i nástroj Pagebuilder, který byl 2 roky součástí pouze verze Commerce. Zde je vidět velká podpora ze strany Adobe, i když tato verze není licencovaná.

Built-in funkcionality:

  • Integrovaný checkout, platba a doprava
  • Optimalizace pro mobilní zařízení
  • Globální prodej
  • Katalogový management
  • Rozšířené funkcionality přes App Marketplace
  • Okamžitý nákup
  • Hledání na webu
  • WYSIWYG Page Builder

Adobe Commerce (dříve Magento Enterprise)

O co jde?

Tato placená hostovaná e-commerce platforma je mnohem více podporovaná a nabízí širší možnosti. Adobe Commerce lze dále rozdělit na dvě verze: Adobe Commerce Cloud a Adobe Commerce On-Premise. Verze On-Premise poskytuje komplexní řešení a je celá hostovaná v cloudu, což je pravděpodobně jeden z nejdůležitějších rozdílů oproti open source. Pokud se rozhodnete pro Adobe Commerce Cloud, můžete se těšit také na lepší bezpečnostní funkce, rychlejší načítání stránek, lepší time to market a plnou podporu od samého počátku.

Pro koho je určené?

Tato e-commerce platforma je vhodná pro střední a velké podniky. Použití Adobe Commerce vám poskytne širší škálu funkcí a lepší zabezpečení. Ne že by to open source neuměl, ale vyžadovalo by to mnohem více úsilí a přizpůsobení.

Platforma podporuje B2B e-commerce, což Magento Open Source neumožňuje (můžete sice použít různé doplňky a úpravy, ale vždy se jedná pouze o malý kousek, ne o celý modul, který řeší všechny problémy najednou). Naproti tomu B2B e-commerce je komplexní a pokrývá celý proces od potřeb firmy až po customizované ceny a služby. Pokud tedy plánujete vybudovat rozsáhlou škálovatelnou platformu, je pro vás Adobe Commerce to pravé.

Funkcionality

Kromě všech funkcionalit z open-source verze nabízí Magento Commerce spoustu dalších nástrojů. A mnoho dalších ještě brzy přibude, protože společnost Adobe postupně integruje do Commerce své další služby. Mezi aktuální funkcionality patří např:

  • Magento BI
  • B2B funkcionality
  • Pokročilé marketingové nástroje
  • Nástroje pro segmentaci a věrnost zákazníků
  • Staging a náhled obsahu
  • Vizuální merchandising
  • Adobe Sensei (umělá inteligence pro e-commerce)
  • Doporučování / vyhledávání / vizuální vyhledávání
  • Nástroje pro sledování výkonu
  • A mnoho dalších

Srovnání všech funkcionalit, které jednotlivé verze nabízejí, najdete na obrázku níže.

Magento side-by-side table comparison
Source: https://business.adobe.com/products/magento/open-source.html

Jak se rozhodnout

Adobe říká: „Magento Open Source poskytuje všechny základní e-commerce funkce a umožňuje vám od základu vytvořit jedinečný internetový obchod.“ Je dobrou volbou, pokud jste začínající podnikatel, menší firma nebo firma s jedním/několika produkty.

Pokud váš obchod zpracovává stovky návštěvníků a objednávek denně, bude pro vás Adobe Commerce lepší volbou, protože získáte plnohodnotné cloudové e-commerce řešení. S licencí získáte plnou podporu od týmu Adobe a spoustu vestavěných nástrojů, které vám usnadní práci.

Stále si nejste jisti, kterou verzi zvolit?

Jsme tu pro vás! Stačí nás kontaktovat pomocí níže uvedeného formuláře a společně pro vás najdeme to nejlepší řešení.

Zpět na články
Sdílet článek:
Spojte se s námi

    Rezervujte si schůzku zde nebo vyplňte tento formulář a my se vám co nejdříve ozveme:

    Beru na vědomí zpracování osobních údajů.